Kapcsolat Honlaptérkép Keresés Belépés Webmail English
A Magyar Tudományos Akadémia központi weboldala
Magyar Tudományos Akadémia kutatási pályázatai
A Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózata

Játékelmélet


Kutatócsoport-vezető: Kóczy Á. László


Kutatók:

Csóka Péter Kiss Hubert János  Kóczy Á. László  Sziklai Balázs
Közreműködők:  Berlinger Edina  Csercsik Dávid  Kaszásné Andaházy Judith Radványi Anna Ráhel  Solymosi Tamás  Wojuteczky Péter

Kutatási célok | Projektek | Kutatási tematika | Publikációk | Szemináriumok | Párosító programok | Események

Kutatási célok

Az MTA Lendület programjának keretében létrehozott csoport kutatásának célja bizonyos játékelméleti problémák megértése, modellezése, megoldása. A kutatások középpontjában olyan kooperatív játékok állnak, ahol a játékosok kölcsönhatása externáliákkal jár, azaz a kölcsönhatásban közvetlenül részt nem vevő harmadik felekre is hat. A partíciós függvény alakban megadott játékokban a harmadik fél egy tetszőleges másik játékos lehet, míg dinamikus kooperatív játékokban akár a cselekvők későbbi énje is. Míg a nonkooperatív játékelmélet a Nash egyensúlyra és változataira épül, a kooperatív játékelmélet szépsége abban rejlik, hogy ugyanarra a kérdésre néha több különböző válasz is létezik. Az említett problémák vizsgálata sem új, a cél részben az ismert megközelítések közötti kapcsolatok feltárása, az előnyök ötvözése, vagy akár merőben új koncepciók kidolgozása.
Az elméleti eredmények mellett cél a gyakorlati alkalmazásuk is: Az externáliás kooperatív játékok fő alkalmazási területei a közjavak önkéntes biztosítása, a nemzetközi környezetvédelmi egyezmények, a piaci verseny résztvevőinek együttműködésem azaz a kartellezés, a szabadkereskedelmi egyezmények, vagy éppen kutatási együttműködések vizsgálata. Az általánosabban vett kooperatív játékok témakörében a hatalmi indexek és a párosítási modellek alkalmazásai különösen hangsúlyosak.

Intézményünk országos és
nemzetközi hálózati kapcsolatát
az NIIF program biztosítja
MTA - Magyar Tudományos Akadémia MTA
Magyar Tudományos Akadémia
 
Utolsó módosítás: 2016. 09. 06.